Doping

doping

Som skytter er vi underlagt lover og regler om doping både på trening og i konkurranse. Det er de samme lover og regler for alle som driver med idrett. Dette gjelder også for treningssenter, det kan komme dopingkontroll der som alle andre steder i idretten. Det er ikke bare medisiner som kan inneholde doping, men også kosttilskudd. Det er til en hver tid utøveren selv som er ansvarlig for at han/hun ikke tar medisiner eller kosttilskudd som inneholder doping. Er du i tvil ta kontakt med fastlege eller AntiDoping Norge.

ISSF: 

http://www.issf-sports.org/theissf/antidoping.ashx

Felleskatalogen.no kan du søke opp medisinen du lurer på om står på Wadas dopingliste. Skriv inn navnet på medisinen og det vil komme opp tekst om den står på dopinglisten. Det kan bl.a se slik ut:

På AntiDoping Norge sine sider finner du mye informasjon om dette. http://www.antidoping.no
-Informasjon til idrettsutøvere. Her får du nyttig informasjon om dopingkontrollen, medisinsk fritak, opplæringsprogrammet Ren Utøver og utøverinformasjon.
-Fakta om doping. Hva er egentlig doping? Hvorfor brukes det? Her finner du informasjon om dopingmidler og dopingmisbruk.
-Idrettslag og forbund. Informasjon om utøverinformasjon og dopingkontrollen og gode tips til hvordan ditt idrettslag og forbund kan drive holdningsskapende arbeid.

Hvem er toppidrettsutøver? Her finner du oversikt.

Dopingkontroll
En hovedoppgave for Antidoping Norge er å gjennomføre og følge opp dopingkontroller.
Hvorfor har vi dopingkontroller?
Dette gjør vi for å forebygge og avskrekke, men også for å avsløre juks. Derfor blir kontroller planlagt og gjennomført uten varsling på forhånd, og de kan i prinsippet gjøres når som helst. Fra tid til annen blir idrettsutøvere tatt i doping. Det viser at dopingkontroller er effektive. Det skal være vanskelig å bruke ulovlige medikamenter uten å bli avslørt. http://www.antidoping.no/kontroll/

Medisinsk fritak (TUE)
Enkelte idrettsutøvere har behov for medisinsk behandling med legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten. For at alle skal ha mulighet til å delta i idrett, finnes det regler for medisinsk fritak.
Utøvere som har fått en diagnose som fører til han/hun må bruke legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten, må følge disse reglene. Les alt om dette her: http://www.antidoping.no/regler/medisinsk-fritak-tue/

Hvilke medisiner og kosttilskudd som står på dopinglistene vil variere og du er selv ansvarlig å følge med på dette!

Dopingsaker Antidoping Norge har ansvaret for kontroll- og påtalevirksomheten i dopingsaker.

Ren Utøver
Ren Utøver er et e-læringsprogram for utøvere og støtteapparat. Programmet benyttes i dag av utøvere og organisasjoner over hele verden. Gjennom korte og morsomme opplæringsmoduler/case vil du lære det viktigste innen antidoping. e-læringsprogrammet finner du her: http://renutover.no/

 Klikk på bildene under for å komme til de respektive nettsidene.

 

 

Flere video snutter fra Anti Doping Norge finner du her http://www.youtube.com/user/AntidopingNOR/videos

Flere video snutter fra WADA finner du her: http://www.youtube.com/user/wadamovies/videos

Brosjyrer
Flere brosjyrer her: https://www.antidoping.no/om-adno/virksomhet/brosjyrer-og-materiell

Brosjyre Betablokkere

Translate »

Pin It on Pinterest