Tekst og foto: Nils Joten (Tidligere Trenerinstruktør, coach NSF ISSF Leder utvalg for utvikling og utdanning BIK)

Etter mange år som trener og trenerinstruktør i regi av NSF, har temaet sittende skyting med Normastøtte stadig vekk vært en verkebyll i vårt arbeid med barn, unge og nybegynnere.

Vi har i mange år vært klar over at vi burde se på andre land og hvilke løsninger de har valgt for sine skyttere.

Etter at NSF fikk en strukturforandring og vi fikk opprettet et utvalg for utdanning og utvikling, kunne vi endelig ta fatt på oppgaven.

Det finnes en nettside (www.skivebom.com) som drives av Gro-Lisbeth Ryland, som legger ut mye relevant skytterstoff.

En dag i oktober 2017 dukket dette bildet opp på hennes sider.

Det er hentet fra Sveits og viser en ungdomsskytter (U12) i stående stilling med støtte.

Hele anlegget er feil, der han legger luftsylinderen an på en trestøtte, men grunnideen er god.

Her har vi et godt utgangspunkt for videre utvikling!

Vi hadde drøftet innad i utvalget om vi skulle reise på studietur til utlandet for å se på løsninger, men plutselig var ikke det nødvendig lengre.

I Solør og Glåmdalsregionen finnes det nok av kloke hoder og inovative problemløsere og etter litt research, falt valget på en Flisabedrift ved navn Solør Industriservice A/S.

Jeg reiser innom en ettermiddag med ideen i lomma og blir møtt av to generasjoner Embretsen. Far Tormod og sønn Torgeir. Jeg tenker kjappt: ”Her har jeg nok kommet på feil plass.” Men jeg biter tenna sammen og presenterer ideen om Solørstøtta.

Uten å blunke sier Tormod Embretsen: ”Dette fikser vi!”

Jeg tegner og skisserer, viser bilder fra Sveits og etter ca. 20 minutter er vi enige, de lager en prototype og etter en uke er den klar. 

1.prototype ca. 40 cm. Høy med liten anleggsplate.

Her var vi helt klart inne på noe, men spennvidden var fra 120 cm. – 150 cm. Hva med de som er høyere? Og anleggsplaten var også litt for liten. Tanken var jo at vi skulle fortsette å bruke Normastøtten. Greit, nytt forsøk! Lengre vertikalstang og større anleggsplate måtte lages.

Prototype 2. Sammenleggbar og for skyttere fra 120 – 190 cm.

Støttene skulle jo også sendes ut til hele Norge. De er store og enkelte klubber ønsker jo både 5  og 10 støtter, så hvordan løse logistikkproblemet?

Embretsen senior løste dette enkelt ved å ledde vertikalstangen og dermed var problemet løst.

Sammenleggbar for enkel transport og forsendelse.

Nå var utprøvingen klar. Vi skriver slutten av desember og jeg tar med den første støtten ned i Solør skytterhall. Nå skal ungdommene få teste det nye produktet.

Ikke noe mer sittende på en krakk med krum rygg, nå skulle også de yngste opp å stå.

Vi tar en kjapp gjennomgang av stående skytestilling, 20 – 30 graders vinkel mot skiva, våpenet hviler som vanlig på Normastøtta. Den passive armen i bukselomma, fokus på korn, fortrykk og pang! Thea har som vanlig bra etterhold og skuddet sitter i svart’n.

Thea Emilie Berg tester Solørstøtta.

Dette virket lovende. Thea er etter hvert blitt U16 og skyter stående uten støtte, men den fungerer som tenkt på både store og små. En ting er ungdomsskytterene som skal skyte med støtte, men den er like aktuell for voksne nybegynnere som skal lære inn enkeltelementene.

Det er jo ofte et problem med helt ferske nybegynnere at de sliter med å holde våpenet i ro, samtidig som de skal fokusere på korn, ta et riktig fortrykk, tenke på og utføre et riktig og langt etterhold og alle de andre elementene som hører med for å gjennomføre et godt skudd.

Nybegynnere kan med fordel bruke Solørstøtta til innlæring av teknikk.

Men, tilbake til problematikken med sittende skyttere.

Den dagen da de skal opp i stående stilling uten støtte, den kommer fort. De har skutt sittende med støtte i flere år og er veldig komfortable og trygge på dette. Det året de fyller 15 er det slutt på morroa. De skal reise seg, finne riktig possisjon (benstilling og vinkel mot skivene) og de skal løfte våpenet helt fra benken og opp i skiva. Det er her det store frafallet skjer. Hele 90% av de som begynner med pistolskyting og spesiellt den yngre garde mister lysta i denne fasen.

Med Solørstøtta kan vi lære inn alle de grunnleggende elementene fra dag 1. Riktig stilling, grep, pust, fortrykk, fokus på korn, siktenes pardans, timing og etterhold.

Etterhvert som utøveren får kontroll på disse elementene, kan vi begynne å senke støtta et par cm. slik at de må løfte litt før de er inne i holdeområdet.

Kort løft 2 cm. senking av støtta.

Etterhvert som utøverene blir sterkere og mer komfortable med å løfte, kan vi senke støtten enda mer og etterhvert blir solørstøtta overflødig.

Solørstøttas utvikling.

Hva sikkerheten angår, er det ikke noe problem. Akkurat som ved sittende skyting, trenger ikke utøverene å ta våpenet ned fra Normastøtta. Som vist på bildet under, trekker utøveren våpenet bakover for å lade og pistolen peker i sikker retning. 

Lars Halvar Bonsted lader pistolen på sikkert vis.

Etter noen måneders utprøving med de unge håpefulle og spesiellt de yngste, viser det seg at de ikke vil skyte med to hender, da det er mye enklere å skyte enhånds. Ref. Lars Halvard (8 år)

En tirsdag ettermiddag da jeg var litt tidlig ute og kom ned på banen stod Lars Halvard (8) og skjøt en hånds med den passive armen i bukselomma, ganske rett vinkel mot skiva og i dyp konsentrasjon. “Heisann. Skyter du enhånds du da?” spør jeg “Jepp! Mye enklere det da.”

 

Vi er på riktig vei. Hvis vi kan stimulere ungdommen til å fortsette med skyttersporten, få  barn til å komme over kneika fra støtte til frittstående og deretter få dem til å skjønne at desto mer de trener jo bedre blir de, da er vi på rett vei og kan skape toppskyttere.

Men det forutsetter også at klubbene rundt omkring i Norge tar innover seg at uten en god trener, ingen god utøver.

NSF holder mange trenerkurs rundt omkring i det ganske land hvert år og det kommer vi også til å gjøre i årene fremover. Vi har en trenerpool, der klubbene som har ungdom kan rekvirere en ekstern trener til å komme på besøk inntil fire ganger pr. år.

Dette er et gratistilbud som altfor få benytter seg av.

————-

Les mer om Solørstøtta og hvor du bestiller de her.

 

 

 

 

 

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest