reiseSkal du ut å reise med våpen må du forberede deg litt. Dette gjelder både luftvåpen og skarpe våpen. 
Før du reiser

Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for grensepassering ved ambassaden eller konsulatet i det landet du skal til. Du må også sjekke om det er egne regler for noen av våpendelene du ønsker å ta med deg. Er for eksempel lyddemper og kikkertsikte lovlig i det landet du skal bruke våpenet i?

Det er egne regler for å reise til Sverige med skytevåpen. Det holder IKKE med gyldig europeisk våpenpass. Du kan fylle ut skjema på nett før du drar til Sverige, eller stoppe på tollstasjonen. Her finner du skjema på nett.

Når du reiser til land innenfor EU/EØS kan du bruke gyldig europeisk våpenpass. Det varer i kun 5 år av gangen, så husk å sjekke utløpsdato! 

Har du ikke europeisk våpenpass? Eller skal du til land utenfor EU/EØS? Da må du deklarere våpenet ditt når du reiser inn og ut av landet. Dvs at du må innom Tolletaten når du reiser ut av Norge og innom tollstasjonen i det landet du skal til. Når du reiser tilbake må du innom tollstasjonen i det landet du er i og du må innom Tolletaten i Norge når du kommer hjem. Å deklarere våpenet vil si å gi en skriftlig melding om at du reiser med våpenet. Du kan laste ned her eller fylle ut hos tollstasjonen evt hos Tolletaten på flyplassen. Du må fylle ut i 2 eksemplarer. 

Du trenger ikke gå innom Tolletaten når du reiser ut av Norge, hvis du skal reise til et land innenfor EU/EØS og har gyldig europeisk våpenpass.

Våpenpass
Våpenpass kan være greit å ha når du skal ut å reise med våpen.

I tillegg til våpenpass må du også huske på gyldig legitimasjon (pass) og våpenkort. Husk at det må stå riktig adresse på våpenkortet, gjør det ikke det må du ta kontakt med nærmeste av politiets våpenkontorer og få nytt våpenkort med riktig adresse. 

Våpen og ammunisjon på fly

Før du reiser må du demontere våpenet og legge en vital del i en annen koffert. Ammunisjonen skal heller ikke ligge sammen med våpenet. Ikke noen våpen, våpendeler eller ammunisjon kan ligge i håndbagasjen! 

Dette er fra Luftfartstilsynet sine nettsider:

Ammunisjon

Det er tillatt å ha med ammunisjon i innsjekket bagasje så lenge flyselskapets prosedyrer for håndtering av våpen og ammunisjon følges. Passasjeren må informere flyselskapet ved innsjekk om at bagasjen inneholder ammunisjon. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket. Passasjerer kan ta med inntil 5kg (11 lbs) bruttovekt per person og ammunisjonen må være til passasjerens eget bruk. Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt. Det er ikke tillatt å sampakke flere passasjerers tillatte mengde. Man kan bare ta med ammunisjon til utlandet dersom det er tillatt på bestemmelsesstedet, samt alle steder den reisende mellomlander. Dette må sjekkes med landet du reiser til. Ta kontakt med flyselskapet du reiser med for mer informasjon om pakking av ammunisjon.

Fly med våpen?
Med årene har det blitt strengere å frakte våpen med fly. Skal du ha med deg våpen når du skal reise må du gjøre en liten jobb på forhånd. Hvert enkelt flyselskap har sine regler for hvordan våpen og ammunisjon skal fraktes. Comair Limited (samarbeider med British Airways) er et av selskapene som kan nekte deg å ta med våpen.
Nedenfor har jeg linket opp til de vanligste selskapene.
Skal du ut å konkurrere ta kontakt med ditt skytterforbund og hør hva for erfaringer de har. Skal du ut på jakt ta kontakt med reiseselskapet som arrangerer jaktturen hva du må tenke på der.

SAS sine sider står det følgenede:

Hva kreves for å ta med skytevåpen om bord?
Hvis du reiser med våpen og ammunisjon, må du bekrefte følgende:
-at du har våpenlisens
-at våpenet ikke er ladd
-at våpenet om mulig er demontert, og at hver del er pakket i separate kolli bagasje som sjekkes inn
-Ammunisjon er klassifisert som farlig gods og må sendes i originalforpakning som beskytter mot harde støt
-Ammunisjon skal pakkes sammen med våpendelene, eller i en separat bag som du sjekker inn
-Du kan ta med deg opptil 5 kg ammunisjon
-Du må sjekke inn minst 2 timer før avgang for å ha nok tid til å fullføre nødvendig papirarbeid og gå gjennom sikkerhetskontrollen. Du må også beregne ekstra tid hvis du har mellomlanding på andre flyplasser. Når du ankommer din destinasjon, må du kontakte SAS ankomst service eller en håndteringsagent for levering av våpenet ditt.
-Transport av våpen må søkes om og godkjennes på forhånd.
-Skytevåpen må alltid sjekkes inn og er underlagt ekstra gebyrer som skal betales på flyplassen.

Den kan være andre regler hos andre flyselskap, så sjekk hva ditt flyselskap krever.

 RyanAir, Norwegian, SAS, Widerø, British Airways og Comair Limited – British Airways, Airwing

 Oversikt over ruteflyselskaper som flyr over Oslo Lufthavn.  

Bagasjeregler – våpen

Andre artikler fra Tollvesenet som er greie å se på

reiseReise med våpen
Import av våpen for privatpersoner
Import av våpen (i næringssamanheng)
Utførsel av våpen
Jakt

 

Kilde: Politiet

Translate »

Pin It on Pinterest